Omega-3 is gezond wondervet

Omega-3 behoort tot de groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Vetzuren die je lichaam nodig heeft. Waar je lichaam brandstof uit haalt en helpt je lichaam in goede conditie te houden. In dit artikel zullen we uitleggen omega 3 gezond wondervet is. Wellicht ken je ook de verzadigde vetzuren die samen met de transvetten (kunstmatige vetten) een risico vormen en waarbij je beter af kan blijven. Of met mate kan consumeren.

Meervoudig onverzadigde vetzuren

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn vetzuren met dubbele bindingen, enkelvoudig verzadigde vetzuren hebben een enkele binding. Deze meervoudige vetzuren zijn weer onder te verdelen in omega 3, omega 6 en omega 9 vetten. Omega 6 en omega 9 vetzuren zijn de vetten die we in ons Nederlandse dieet gemakkelijk binnenkrijgen. Omega 9 produceert het lichaam zelf en is te vinden in olijfolie. Omega 6 vinden we in de meeste andere oliën en staan vaak aangegeven op de producten die we kopen in de supermarkt. Het is juist de omega 3 die in verhouding het gezondst is voor ons lichaam maar helaas bij teveel mensen in het eetpatroon ontbreekt. De meesten hiervan haal je namelijk uit vis en noten. Denk jij iedere week voldoende vis en noten te eten om aan je benodigde omega-3 vetzuren te komen?

De voordelen van omega 3

Omega 3 heeft veel positieve invloeden op ons lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. De voornaamste taak van omega 3 is om je cholesterol te verlagen. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het functioneren van je hersenen en de groei van je lichaam. Onderzoek wijst uit dat het risico’s verlaagt op gebied van hart en vaatziekten en kanker.  Daarbij speelt omega 3 een belangrijke rol in het tegengaan van allerlei ontstekingen (o.a. acne!). Symptomen van een tekort kunnen zijn: droge huid, moeheid, slechter geheugen en zelfs stemmingswisselingen of depressies. Verder dragen omega 3 vetzuren bij aan de bestrijding van reuma, acne, eczeem, diabetes en astma klachten.

De juiste balans

Het is niet per definitie goed om zomaar grote hoeveelheden omega vetten naar binnen te werken. Het gaat om het vinden van de juiste balans tussen deze vetten. Waar omega 3 vetten de ontstekingen remmen doen omega 6 vetten het tegenovergestelde. Helaas is de verhouding in het westerse dieet vaak zoek en worden er in verhouding 15-20 keer méér de hoeveelheid omega 6 vetten geconsumeerd dan de 3 variant. Het is dan ook niet vreemd dat in de landen aan de Mediterraanse kust de verhouding een stuk beter is (vis, (olijf)oliën en volkoren). Het best is te proberen om slechts een paar keer meer de hoeveelheid omega 6 binnen te krijgen ten opzichte van de omega 3 vetten.

Bronnen van Omega 3

Je weet al dat vis en noten een goede bron zijn van omega 3 vetzuren. De vissoorten die de meeste omega 3 vetzuren bevatten zijn de vettere vissoorten: zalm, makreel, haring en tonijn. Plantaardige omega 3 vetzuren zijn te vinden in sojabonen, vlaszaad, walnoten, pompoenpitten en sojaboon olie.

Voor degene die geen vis eten of lusten kunnen als aanvulling visoliecapsules gebruiken. Let op de kwaliteit van de capsules. Vaker bij goedkopere merken neemt het lichaam namelijk minder vetzuren op dan bij de ander. Vraag hiernaar bij je drogist.

Hoeveelheid

  • De Amerikaanse Hart Associatie raadt volwassenen aan om minimaal twee keer per week vis te eten om te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen.
  • Mensen met hogere cholesterol niveaus worden aangeraden om een aantal weken visoliecapsules te nemen om de resultaten ervan te kunnen zien. Informeer hier over bij je drogist of huisarts.
  • Kinderen onder de 18 jaar worden afgeraden om extra supplementen in te nemen.
Ook interessant: