Ben jij op zoek naar een manier om af te kunnen rekenen met hardnekkig overgewicht? Dan ben je op de juiste pagina terechtgekomen!
Het Cambridge dieet is samengesteld op het principe dat alles vloeibaar moet zijn. Dit in tegenstelling tot vele andere diëten.
Op dagelijkse basis drink je drie ‘maaltijden’ die samengesteld zijn op het Cambridge dieet formule. De porties zijn al voor je samengesteld op basis van de juiste verhoudingen vetten, vezels, eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitamines. Alles wat je lichaam volgens Cambridge nodig zou moeten hebben in de juiste verhoudingen.
Ongeveer 10 jaar geleden is er een extra substantie toegevoegd aan het Cambridge dieet. Met behulp daarvan kon het originele eiwitgehalte van 80% naar 100% stijgen. Alle eiwitten in het Cambridge dieet zijn gebaseerd op soja en whey. Beide producten zijn geschikt voor een grote eiwittoevoer gezien ze geen negatieve effecten hebben op je gezondheid.
In 3 stappen het Cambridge dieet opvolgen:
1. Snelle methode. Bij deze methode gaat het erom dat je 3 á 4 porties van de Cambridge voeding binnen krijgt op dagelijkse basis zonder extra voedsel in te nemen.
2. De tweede mogelijkheid is een combinatie van nummer 1 aangevuld met extra voedingsbronnen. Je wisselt dus af door de ene dag alleen 3 á 4 porties binnen te krijgen van het Cambridge dieet en de dag erop neem je wederom 3 á 4 porties van het Cambridge dieet aangevuld met ongeveer tussen de 500 – 800 calorieën op basis van ‘gezonde’ voeding. Met gezonde voeding wordt voeding bedoeld dat laag is aan vetgehalte en koolhydraten. Probeer dus goed af te wisselen tussen wat voor voeding je dan binnenkrijgt.
3. Deze optie bevat het reguliere schema waarbij je een portie van het dieet neemt voorafgaand aan een maaltijd met een laag caloriegehalte. Cambridge geeft aan dat het maximum gehalte aan calorieën die dag niet meer dan 800 is.
Werkt het Cambridge dieet?
Net zoals veel andere diëten tegenwoordig is ook het Cambridge dieet gebaseerd op het idee dat je lichaam in een staat van ketose te brengen. Dat wil eigenlijk zeggen dat je lichaam voor energie alleen je vetvoorraden gaat aanspreken. Deze staat van ketose ontstaat wanneer er geen/weinig koolhydraten beschikbaar zijn voor energieverbranding. Wanneer je lichaam dus constateert dat er geen koolhydraten aanwezig zijn, gaat het op zoek naar vetten voor de energieproductie die je lichaam nodig heeft om te functioneren.
Na ongeveer 5 dagen heeft je lichaam bij alle resterende koolhydraten aangesproken. Voor het overgrote gedeelte van de personen die het Cambridge dieet volgen zijn de eerste 5 dagen het moeilijkste. Je lichaam raakt eigenlijk in een vorm van ‘stress’ gezien er geen constante toevoer aanwezig is van koolhydraten. Dit zal dus zeker in het begin een constante gevoel van ‘honger’ geven. Echter, zodra de 5 dagen voorbij zijn, neemt het honger gevoel dat je hebt snel af. Vanaf dat moment kan het dus dragelijker worden om het Cambridge dieet te volgen.
Ik wil hierbij vermelden dat het echt essentieel is dat je geen extra koolhydraten gaat eten als je het Cambridge dieet wilt volgen. Als je dit namelijk gaat doen, dan haal jij je lichaam uit ketose en dan verbrand je eigenlijk geen vetten meer. Dit is juist iets wat we graag willen bereiken. Als je op een gegeven moment het echt niet meer kunt volhouden, dan zou ik adviseren om voeding te eten die rijk is aan eiwitten. Denk hierbij aan kip of vis.
60% van je dagelijkse hoeveelheid water die je binnenkrijgt komt uit voedsel. Gezien je tijdens het dieet niet in staat bent om grote hoeveelheden voedsel te consumeren ben je noodgedwongen om veel water te moeten drinken. Het Cambridge dieet schrijft 2,25 liter water voor op dagelijkse basis. Persoonlijk zou ik je adviseren om zeker 3 liter water per dag te drinken gezien dit minder hoofdpijn veroorzaakt. Houd ook hierbij rekening mee dat je water inname geen koolhydraten mag bevatten. Dus geen suikers of energy drinks.
Cambridge dieet en de voeding
Shakes in vele smaken zijn aanwezig bij het Cambridge dieet. Denk hierbij aan aardbeien, pure-chocolade, bananen-room, avocado of koffie achtige smaken. De shakes komen in twee verschillende soorten varianten, ‘Food For Life’ en ‘Origineel’.
Een Origineel shake oftewel Original Shake bevat ongeveer 110 calorieën en circa 31 gram eiwitten. Een ‘Food For Life’ product bevat 51 gram eiwitten, 140 calorieën en rond de 3 gram aan vet. Tevens zijn 100% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan vitaminen en mineralen in deze shake verwerkt. Naast de shakes zijn er natuurlijk ook voedingsrepen, soep en havermout producten die een deel kunnen uitmaken van het Cambridge dieet.
Sporten naast het Cambridge dieet is niet aan te raden. Aangezien je een beperkte hoeveelheid calorieën binnenkrijgt is het van groot belang om je lichaam niet onder grote druk te zetten. Fietsen of lopen is daarentegen een uitstekende manier van sport dat te combineren is met het Cambridge dieet.
Voordelen van het Cambridge dieet
- Er is bewezen succes in het verleden gerealiseerd. Comfortabel of gemakkelijk is het zeker niet, maar gezien het dieet al vele jaren bestaat, moet het wel betekenen dat het de moeite waard kan zijn.
- Voor diabetici en mensen met een te hoge bloeddruk is het Cambridge dieet ook mogelijk. Doe echter wel in overleg met je huisarts.
Nadelen van het Cambridge dieet
- Het vraagt erg veel discipline van je. Gezien het een erg strikt dieet is, is er een groot risico dat je grote trek krijgt in wat anders en grote hoeveelheden voedsel tot je gaat nemen. Het mentale aspect is erg zwaar.
- Je mag alleen shakes en de daarbij komende repen, soepen etc. tot je nemen. Vooral als je met vrienden wat leuks wilt gaan doen kan het erg moeilijk worden.
- Veel verhalen over slechte lange termijn resultaten.
- Calorieën is dusdanig laag dat het niet mogelijk is om te sporten. Lichamelijk beweging is naar mijn mening erg belangrijk voor een gezond lichaam en geest.
- Het dieet kost zeker €50 per week en dit is exclusief de bijkomende kosten van het intakegesprek wat erg kan verschillen. Gezien je minimaal 3 weken bezig bent (afhankelijk van persoonlijke doelstellingen), kunnen de kosten erg hoog oplopen.
Conclusie
Het Cambridge dieet is niet het enige dieet waarmee je op korte termijn veel gewicht kunt verliezen. Alternatieven zijn er zeker!
Prijsbewustere diëten? Ja, veel goedkoper! Cambridge is een erg duur dieet.
We geven niet aan dat het Cambridge dieet een slecht dieet is, maar we zijn er wel van overtuigd dat er inmiddels veel betere diëten bestaan.
Het dieet zal dus wel voor resultaten zorgen, maar wat is de prijs die jij daarvoor wilt betalen? Het dieet wordt op vele fora als zwaar beschreven, er zijn erg wisselende resultaten en het dieet kost veel discipline. Daarbij hebben we de kosten nog niet eens meegewogen. De kosten lopen in totaliteit op tot €200 per maand.
Dit is natuurlijk geheel aan jou om te beslissen.