Je hebt ze vast wel eens gezien. Vrolijke lichtjes die ieder feest bijzonder maken. Ze scheppen een romantische sfeer en vervagen de duisternis. We hebben het natuurlijk over lampionnen. Maar wat zijn dat?
Lampionnen zijn lichtjes die met papier omhuld zijn in allerlei vormen, maten en kleuren. Ze worden gebruikt als versiering, onder andere om een romantische en feestelijke sfeer te creëren. Een lampion kan in een slinger voorkomen of als enkeling. Er zijn allerlei verschillende formaten lampion. Van groot tot klein, simpel in het wit, of met vrolijke kleuren en patronen, of in de vorm van een dier of voorwerp. Voor iedereen is er een lampion die bij hem of haar past. Er is bij lampionnen een onderscheid in het soort lichtje dat zich in de lampion bevindt. Je hebt lampionnen die werken met een kaarsje, maar je kunt ook kiezen voor een batterij-lampje. Deze laatste wordt tegenwoordig vaker gebruikt bij kinderen, in verband met de brandveiligheid. Lampionnen zijn namelijk omhuld met papier en het papier zou vlam kunnen vatten als men gebruik maakt van een kaarsje. Vooral kinderen hebben de neiging om met hun lampion heen en weer te bewegen, waardoor gevaarlijke situaties zouden kunnen ontstaan.
Bij sommige feesten worden lampionnen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Sint Maarten, dat gevierd wordt op 11 november, en Driekoningen, dat wij vieren op 6 januari. De kinderen maken zelf een lampion, die zij ophangen aan een stok en gaan er daarna mee langs de deuren. In ruil voor een liedje vragen de kinderen wat snoep of kleingeld. Deze feesten worden gevierd in delen van Vlaanderen en Nederland. In sommige streken worden de lampionnen gemaakt op school, met de hele klas. In andere streken maken de kinderen de lampionnen zelf thuis. Niet alle kinderen vieren zowel Sint Maarten, als Driekoningen. Het is per regio verschillend welk feest er gevierd wordt.
Hoe maak je een lampion?
Op een bijzondere dag kunnen lampionnen een feestelijke sfeer brengen. Lampionnen zijn te koop in de winkel, maar hoe maak je zelf een lampion?
Een lampion is een met papier omhuld lichtje, dat gebruikt wordt als feestversiering. Tijdens Sint Maarten (11 november) en Driekoningen (6 januari) gaan kinderen met lampionnen langs de deuren en in ruil voor een liedje vragen zij wat snoep of kleingeld. De lampionnen kunnen verlicht worden met een waxinelichtje of met een batterij-lampje. Deze laatste wordt tegenwoordig veel gebruikt bij kinderen, in verband met de brandveiligheid.
Voor het knutselen van deze lampion heb je een aantal dagen nodig. Verzamel voordat je begint de volgende producten:
- Een ballon
- Behangplaksel
- Kranten (dit mogen oude zijn) of keukenpapier
- Verf naar keuze
- Een touwtje of veter
- Een waxinelichtje (eventueel in een olvarit potje voor de brandveiligheid) of een batterij-lampje
Begin met de ballon op te blazen. Je kunt zelf het formaat bepalen. Wil je een grote lampion, dan blaas je de ballon vol met lucht. Wil je liever een kleine lampion, dan blaas je de ballon wat minder hard op.
Nadat je de ballon in het gewenste formaat hebt geblazen, smeer je hem in met behangplaksel. Beplak de ballon met een laag kranten of keukenpapier. Smeer hem hierna opnieuw in met behangplaksel en breng weer een laag kranten of keukenpapier aan. Herhaal dit tot er 4 tot 5 lagen papier op de ballon zijn geplakt. Geef de ballon een paar dagen de tijd om goed te drogen.
Wanneer het papier goed opgedroogd is, prik je met een speld de ballon (die onder de lagen papier zit) kapot. Knip of prik op de gewenste plekken gaten, zodat je het lichtje kunt bevestigen in/aan de lampion.
Als je de gaten geknipt hebt, kun je de lampion versieren met verf. Gebruik verschillende kleuren voor een vrolijk effect of kies voor een patroon. Geef ook de verf de tijd om te drogen voordat je verder gaat.
Rijg een touwtje of veter door de lampion en bevestig daaraan het lampionlichtje. Je kunt kiezen voor een waxinelichtje of batterij-lampje.
Zo eenvoudig is het om zelf een lampion te knutselen. Veel knutselplezier!